torsdag 30 maj 2013

Rutigt


Så, en rutig matta klar :-)

Det var inte helt lätt att få färgerna att täcka varandra och det gör de inte helt. Men eftersom det inte är så starka kontraster mellan färgerna så tycker jag ändå att det funkar. 


Tänker att det egentligen är roligare att väva i klara, ljusa färger. Och ändå är mitt hem inte speciellt färgstarkt. Blått har varit älsklingsfärgen sedan jag var väldigt liten.

Nu ska den här mattan inte landa här hemma. Det blir en bröllopspresent till min kusin som gifter sig i helgen. Inte har jag någon aning om ifall de gillar färgerna eller om de önskar sig en matta... Hoppas att den ändå kan passa någonstans.

Och så njuter jag kolossalt av att jag kan fota en matta i dagsljus innan jag åker till jobbet en dag som denna. Så härligt med försommar!

måndag 27 maj 2013

Måndagskvällslycka...


... är när 13-åringen slår sig ner bredvid mig på vävpallen. För han vill slå. Så sitter vi där och jag märker hur han hittar handlaget med att tvinna trasorna i kanterna. Han tvinnar och skyttlar, bågar och slår.

Jag har två ungar. 16-åringen är den konstnärligt lagda som går estet-bild på gymnasiet, men hon kommer bara och kollar min vävning om jag ber henne. 13-åringen är matematikern och den som slarvar igenom slöjden. Och så gillar han vävning. Men, egentligen inte så konstigt... vävning är ju matte i praktiken. Ordning, reda, logik, noggrannhet. Och estetik. Vilken kombo för att utveckla både vänster och höger hjärnhalva!

Rutorna fick hur som helst godkänt av 16-åringen också. En sån kunde hon nog tänka sig när hon flyttar hemifrån, sa hon.

I morgon knyter jag fransar, sedan ska jag fota lite bättre i dagsljus.


söndag 26 maj 2013

Perfekt vävdag


Det är försommarvarmt ute, men regnet häller ner. Så bra! Då hinner jag förhoppningsvis väva klart den rutiga mattan som jag tänkte ta med som bröllopspresent till min kusin som gifter sig nästa helg.

torsdag 23 maj 2013

färgäkta

Jag tvättade lite trasremsor tillsammans i 40 grader i tvättmaskinen, jag ville se hur om det svarta IKEA-tyget färgade av sig efter att jag tidigare tvättat det i 60 grader.

Resultatet är finfint! Det färgade inte av sig alls, ens på det vita frottétyget. Då får det nog bli lite ljusblått i mattan också :-)

torsdag 16 maj 2013

Rutigt


Så kul när det funkar, jag blir lika förvånad varje gång :-) Det här vill jag experimentera mer med.

måndag 13 maj 2013

Snart...


Nu sitter det en väv i vävstolen igen :-) Men det återstår lite uppknytningar här och där, och så lite provvävning förstås.


Och så finns det ett helt gäng bollar i blått, svart och grått... (sån tur att det var långhelg, vackert väder och att jag lyckades hyra ett par tv-filmer online).

Jag tackar för tips kring svarta trasor. Det blev IKEA:s bomullstyg Ditte för 20 kr per meter. Men jag noterade att det fäller en del i tvätten så det får jag ta in i beräkningen också... vilka färger som klarar att bli lite sotiga vid första tvätten...

Jag tror nästan att det här är den allra roligaste fasen... när det börjar bli dags att testa idéerna, se vilka kombinationer som fungerar, se om tekniken blir som jag tänkt... Känns lite pirrigt den här gången, kan jag få till dubbelbindningen som på kursen??

Fortsättning följer :-)

lördag 11 maj 2013

Pådragningsglad

Tänk så nöjd man kan känna sig med en nyss pådragen varp!

Funderar på varför just detta kan få mig att känna mig så glad... Kanske för att det så tydligt är starten på något nytt spännande som bara funnits i huvudet tills nu? Eller för att själva pådragningen är det moment där jag måste ha hjälp och när detta är avklarat kan jag göra resten i min egen takt? Eller helt enkelt för att 16-åringen visar sig vara en riktigt bra pådragningsknekt?

Eller... kanske... för att kvällssolen skiner genom solven och gör mig glad över att det verkligen är vår nu, på riktigt.

Skymningsjobb

Läser kommentarerna på förra inlägget och tackar för omtanken! Ni har rätt, visst är det så att man ska ha lagom mycket planer. Eller rättare sagt... Man kan ha planer, men det är nog bra om man står ut med att de hela tiden förändras. Sån är nog jag. Jag vill mycket och har ofta rätt mycket energi så jag är van vid att få saker gjorda. Men jag är också hyfsat bra på att anpassa mig efter ändrade förutsättningar.

En ändrad förutsättning för helgen var att jag åkte på en rejäl förkylning :( Lite feber i kroppen gjorde att jag ställde in middagen med goda vänner, vilket var trist. Men igår kväll, efter en middag med ungarna i värmen på altanen, så kände jag ändå att jag ville vara kvar ute.

Det där med att skära trasor utomhus fungerar ju alldeles utmärkt! Framförallt till tonerna av koltrasten när solen är på väg ner.

Och visst är det nog så att vävning är mer av en vinter- än en sommaraktivitet.

onsdag 8 maj 2013

Så lite tid...

...och så mycket idéer...

Jag vill komma igång med nästa mattprojekt genast, men vardagen ställer andra krav. Försöker fylla korgen med trasnystan, men det tar tid. Högen med lakansväv minskar bara sakta, sakta...

Försöker också göra några varpflätor, innan jag plockar ner varpan som nu står framme i vardagsrummet. Men behöver fixa lite grå varp och kanske lite rött...



Ibland känns maj som årets kortaste månad. Trädgården kräver uppmärksamhet och jag vill vara ute så mycket det går när det nu börjar bli lite varmt. Försöker komma igång med löpningen och är med och planerar 12-åringens lägerskola. På jobbet ska mycket avslutas innan sommarsemestrarna tar vid. Och så vill jag träffa vänner nu när det i bästa fall också går att sitta utomhus och äta middag.

Nu ser jag i alla fall fram emot en helg på hemmaplan. Förhoppningsvis hinner jag få upp min nästa varp i vävstolen. ... och springa lite i skogen.. och ta hand om trädgården lite... och träffa vänner... och chilla med ungarna...

Det blir skönt med långhelg igen!
Hoppas ni alla får en fin helg.

tisdag 7 maj 2013

En bild säger mer...


...än tusen ord.

Surfade in på Pinterest, fastnade i alla underbara bilder och all inspiration. Lade upp en egen profil, ett sånt kul sätt att samla bilder på sånt som inspirerar! Man "pinnar" och "repinnar" sånt man gillar, på olika anslagstavlor.

Om man klickar här så kommer man in till mina "boards". Som nog kommer att fyllas med mycket mer vad det lider.


torsdag 2 maj 2013

Svart är svart...

...så länge inget annat är svartare.

Svart kan vara tusen nyanser, beroende på material och ytan som reflekterar ljuset.

Just nu funderar jag på hur jag bäst får svarta trasor. Jag vill ha dem svarta som mattvarp.

Urtvättade svarta lakan är för grå, liksom svarta jeans (som dessutom är för tjocka). Om jag köper färdigt svart bomullstyg, tex på IKEA, kommer det då att färga av sig i tvätten? Och om man färgar själv, blir det riktigt svart då?

Vilka är era bästa tips för att få riktigt svarta trasor?

onsdag 1 maj 2013

Första maj


En skön första maj. Jag har grävt, sprungit, varpat och strimlat.

Jag är enormt nöjd med varpan som jag hittade på Blocket för en femhundring, den är så fin. Jag gillar att varpa, det är lite kontemplativt. Och det känns att man är på gång med något nytt.


Nu är jag tillbaks till mattorna, det finns så mycket att utforska där. Vill testa dubbelbindning. Och så är jag tillbaks till det gråa... Tänker svart och olika gråa nyanser. Om det funkar, får se om det blir som jag tänkt. Annars får det bli något annat...

Torsdag i morgon, snart helg igen :-)