fredag 28 juni 2013

70-talet ringde...


...och sa: "Den där känns som hemma!".

Om man inte prövar så får man ju inte veta hur det blir på riktigt. Jag har högar av bruna trasor... vad gör man med dem? Nu vet jag att brunt tillsammans med grågrönt och petrolgrönt blir... just det...70-tal!

Jag är för gammal, jag var med på den tiden, inte ens då var jag så förtjust i murriga färger... Nå, den får väl ligga till sig lite. Rätt som det är kanske det dyker upp något syskonbarn som tycker att färgsättningen känns "fräsch" och "spännande". Vem vet?



Och med mina dubbelvävda mattor nedklippta och fållade så tar jag lite sommarpaus från vävandet. Skulle tro att det blir lite bloggtorka också.

Önskar er alla därför en riktigt fin sommar. Hoppas ni njuter av värmen, dofterna och allt som hör sommaren till.

torsdag 27 juni 2013

Maj-Britts matta


Maj-Britt gav mig tre skedar och jag erbjöd en matta tillbaks. Hon ville ha en till köket. Den skulle vara i rött, gult och grönt. Det blev en dubbelbunden, inte helt kvadratiska rutor denna gång. Jag hoppas att den kommer att passa.


onsdag 26 juni 2013

Gla-hål och parallellväv


Semestervädret varierar med sol och regn om vartannat. Idag är det vävväder. Njuter av att vara på hemmaplan och skrota runt utan för stora planer vare sig för mig eller ungarna.

Min dubbelbindningsvarp börjar närma sig slutet. Fortfarande är efsingarna lite långa och jag gör av med lite vackert linstränggarn i en parallellväv i tuskaft. Blir tabletter på samma tema som jag gjort tidigare.

Och tackar Hanna-Kristine för tipset att byta ut skälstickorna mot trådar på slutet för att få ett bättre skäl.

tisdag 25 juni 2013

Veckans loppisfynd


Hittade 43 gamla Vävmagasinet från 1997 till 2002 för 2 kr styck på loppis. Tyckte det var ett riktigt fynd. Det är en hel del andra färgställningar och mönster än vad som känns modernt idag, men här finns ändå mycket lärande och inspiration.

Känns som om jag har vävläsning för hela semestern och hela hösten :-)

Nu ska jag ut i solen. Ha en fin sommardag!

måndag 24 juni 2013

Växbo Lin


På hemväg från en fantastisk midsommarhelg i Härjedalen tog vi omvägen över Växbo. Jag ville kolla in Växbo Lin, som jag tycker gör så mycket vackert.

Det var en riktigt trevlig omväg! Vi tog en titt på vävstolarna, som ju tyvärr inte var igång igår. Men så coolt med dessa mekaniska varianter, tekniken känns ju igen. Och så blev det lite shopping. För min del mest lite fina lingarner, tänker att det börjar bli dags att testa att väva i lin någon gång framöver. Vi passade också på att äta lunch på Växbo Bageri som låg på gångväg längs en liten skogspromenad.

Det var en avstickare som jag kan rekommendera, klicka här så öppnas Växbo Lins hemsida.

Nu har jag semester en vecka. Just nu är det mulet och lite regnigt, men det gör mig ingenting. Den här veckan lägger jag på hemmaplan med en massa fix och hemmaprojekt.

Ha det gott i sommargrönskan!

onsdag 19 juni 2013

Midsommarmatta


Passar på att önska en glad midsommar med en rödgrå liten matta. Den åker med oss upp till Härjedalen i midsommarhelgen.


Jag njuter av fina stora knallorange vallmo min just nu ganska vildvuxna trädgård, i år har jag inte alls prioriterat några trädgårdsprojekt. Och tänker att det är rätt fint med en lite vild trädgård också :-)

Nästa vecka blir det semester, det ser jag fram emot. Men innan dess måste jag nog i alla fall klippa gräset....

Ha en fin midsommar!

torsdag 13 juni 2013

Inuti vävstolen


I vävstolen finns nu en rödgrårutig matta. Har fortfarande lite varp kvar innan jag tar ner den.

Den där sista biten varp... Jag fegar lite när jag varpar, tar i "lite extra" och får alltid väldigt mycket varp kvar såklart... Men det roliga med den där sista biten är att då kan jag liksom bara testa, väva på, se vad det blir av. Kollar i tras-stashen och hittar nog en del spännande...

Hm... kanske lite stränggarnsrester? Orange, svart och grått?


måndag 10 juni 2013

Vävkompis?

Ikväll har jag pratat vävning med Lena, som jag lärt känna via barnen, dagis och skola. Det var kul att ses efter ett långt uppehåll. Lena har en vävstol stående efter sin mor och funderar på om hon ska göra något av det där med vävningen... och var vävstolen i så fall skulle få plats. Kan man t.ex. skicka ut barnens pingisbord för en vävstol? (Alltså om inte barnen är pingisproffs vid fyllda 13, så är det väl ett självklart val, eller??)

Jag hoppas hon hittar plats för vävning, både i huset och själen. Det vore kul med en vävkompis i närområdet :-)

I övrigt skickar jag med lite inspiration från grannkatten Ozzy. Så här ska en sommardag avnjutas! Den gode Ozzy är grymt charmerande men belönar dessvärre mina omsorger med att få mina ögon att klia :( Men stilen kan man ändå beundra på håll :)




söndag 9 juni 2013

Åskvädersfika

En sån härlig försommarhelg! Lördagen bjöd på strålande sol och värme. En god vän kunde inte valt en bättre kväll för sin födelsedagsfest, vi satt utomhus i värmen och ljuset hela kvällen. Träffade en hel del vänner från studietiden som jag inte träffat på mycket länge, det blev en fin kväll.

I morse vaknade jag till ett rejält åskväder, det är verkligen sommar nu. Så, söndagen blev molnig och regnig. Efter ett tag fick 13-åringen tråkigt och kom på att han skulle baka kladdkaka i mikron.


Det tyckte både jag och 16-åringen var en väldigt bra idé :-)

Själv passade jag på att varpa rödvitt. Jag lyssnade på kloka råd i kommentarsfältet och har nu planerat väven till en 30-sked, Som sagt, det blir nog ett höstprojekt. Och nu åker varpan undan för ett tag framöver.


I Toras vävstol håller jag på med dubbelväven. Här är ytterligare en "sneak-peak", nu blir det en liten matta i grårött:


Det är verkligen inte helt lätt att få färgerna att täcka varandra. Men det verkar också som om det går ihop en del när mattan tagits ner.

Hur kul som helst är det i alla fall, såklart! Börjar en vanlig jobbvecka i morgon, det känns inte alls tungt, så mycket ledigt som det har varit på sista tiden. Och nästnästa helg är det midsommar :-)

onsdag 5 juni 2013

Försommarlycka


Tänk att det är försommar! Det är så vackert och skönt ute, jag mår fantastiskt bra av ljuset och värmen. Ikväll njuter jag av en onsdagkväll innan ledig dag. Båda ungarna här, ordningen återställd.

Har sprungit en sväng, jag njöt av dofterna och allt det gröna längs vägen även om själva löpningen faktiskt var lite jobbig idag. Men efteråt kände jag mig grymt nöjd, som alltid. Jag försöker tänka att allt jag gör i form av motion är bättre än inget, och då gör det inget om det ibland blir rätt korta joggingrundor. Det handlar om att hitta träningsrutinen: Nu i vår har jag bestämt mig för målet att komma ut ett visst antal gånger per vecka, oavsett hur långt och länge. Jag kan jobba upp ett enormt motstånd innan... men efter 3-4 veckor kommer belöningen... jag börjar tycka att det är riktigt skönt, vilket är en ganska ny upplevelse för en latmask som jag :-)

På avsatsen mellan över- och undervåning i mitt radhus står Toras vävstol med svart mattvarp. Jag kan bli lycklig bara jag ser vävstolen. Tänk att vävningen blev en realitet i mitt huvud först efter förra sommaren då vi hämtade ner vävstolen från Härjedalen. För ett år sedan hade jag fortfarande ingen aning om vad en sked, ett rör och ett solv kunde vara. Idag är jag grymt glad för att denna vävstol korsade min bana (hur det gick till kan man läsa här).


Nedanför står varpan fortfarande uppsatt, men den åker in i förrådet i helgen. I huvudet har jag tusen nya vävar som jag vill göra - de kommer att räcka till jul allra minst...


Jag har varpat grått och naturfärgat (som i hjärtat ovan). Efter dubbelbindningen tänker jag mig att det är dags att överlista rosengångsmysteriet.

Men innnan jag plockar ner varpan: I huvudet finns ytterligare en matta till huset i Härjedalen. I detta lilla hus dominerar rött och grått utifrån ägarens preferenser (som är mannen i mitt liv och Toras son). Golvet är ett slipat betonggolv som är grått, varmt och lent. Mattan behöver vara ganska bred och lång... Så: ett av helgens projekt (innan varpan åker ned) är att varpa för en rödvit tuskaftsmatta med inspiration från denna bild:


Bilden är från boken Nya vävar - klassiska mönster i ny form


Jag har röd och naturvit mattvarp. Och jag tänker 130 cm brett. Det blir första gången jag gör två varpflätor... och det ska bli spännande att se hur det funkar att väva så pass brett... Om mattan är klar till jul blir jag glad.

Men så undrar jag: Om jag väver i min 20-sked, syns den vita varpen då? De vita varpdelarna är solvade med 1 tråd i solv och 2 i rör och enligt varpnotan ska det vara en 30-sked. Samtidigt: Det vore kul att pröva min 20-sked, eller ska jag hålla mig till den vanliga 30-skeden om jag vill få en ruteffekt på mattan? Vad tror ni, mina bloggexperter?

Nu ska jag beställa pizza till mig och ungarna. Sen blir det "Les Miserables" med 16-åringen.

Önskar er alla en fin nationaldag!

måndag 3 juni 2013

Sneak peak


En "sneak peak" av nästa matta. Jag fortsätter med dubbelbindningen. I helt andra färger. Mjuka, sköna slitna lakan i varmare färger. Mysigt att väva med. Det blir ett helt annat formspråk än den svart/blå/grå-rutiga, trots samma varp.

De gröna trasorna kommer från Tora. Det finns massor av rullar med färdigskurna trasor i grönt och brunt... De måste ha varit färdigköpta någonstans ifrån, förmodligen en stor lyx på 70-talet. De flesta gröna rullar har sedan blivit nystan, men jag har dessutom en rejäl hög med bruna rullar. Någon som känner igen rullarna med färdigskurna trasor på snedden? Varifrån kommer de, månntro?